Les nostres vacances d’estiu 2016: el Piemont

Les hem dedicat a la regió del Piemont, una de les vint d’Itàlia i a la vegada subdividida en 8 províncies: Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torí, Verbano-Cusio-Ossola i Vercelli. La capital és Torí.

Per situar-nos el Piemont limita amb la regió italiana de la Vall d’Aosta, i els cantons suïssos de Valais i Ticino al nord, amb la Ligúria i l’Emília-Romanya al sud, amb la Llombardia a l’est, i amb les regions franceses de Provença-Alps-Costa Blava i Roine-Alps a l’oest.
Està rodejat de muntanyes per tres dels seus costats, els Alps occidentals, des del pas de Tenda fins al Simplon. Els seus pics més alts són el Mont Rosa (4.638 m), el Cervino (4.482 m), el Gran Paradiso (4.061 m) i el Monviso (3.841 m), on neix el riu Po. El territori del Piemont és eminentment muntanyós (43,3%), junt amb extenses zones de pujols (30,3%) i planures (26,4%). Els Alps van descendent cap al sud, arribant a la gran plana padana, constituïda pel sistema hidrogràfic del Po i dels seus nombrosos afluents.

Tot i ser una zona molt industrial centrada a l’entorn de Torí, la producció de vi representa un atractiu molt important amb copiosos Vini a denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) 16, Vini a denominazione di origine controllata (DOC) 42 i Vini ad indicazione geografica tipica (IGT) 6.

El Piemont vitivinícola

El territori del Piemont es comptabilitza pel 30% en turons, el 26% en planes i el 44% de muntanya. Amb tot i això, més del 90% de la producció regional de vi té lloc a les zones muntanyoses, amb sistemes de l’agricultura moderna (guyot, espalier). Les varietats de raïm cultivades són, majoritàriament, raïm negre, amb alguna notable excepció de raïm blanc autòctona.

Són 8 les zones vitivinícoles principals:
1. Zona nord de Novara i Vercelli trobem la DOCG Gattinara i Ghemme i també DOC Lessona, Bramaterra, Boca, Sizzano i Fara . Són les vinyes principals el Nebbiolo, anomenat en aquesta zona Spanna, la Croatina, la Barbera i el blanc Erbaluce.
2. Als límits amb la Vall d’Aosta hi ha la DOC Canavese i Carema, amb les vinyes Nebbiolo i Erbaluce.
3. A prop de Torí la DOC Collina Torinese (vinyes Freisa, Barbera, Bonarda i Dolcetto) i la DOCG Erbaluce di Caluso.
4. La zona del Monferrato, compresa entre Asti, Casale Monferrato, Ovada i Gavi compren l’altre, la DOCG Barbera del Monferrato Superiore, Brachetto d’Acqui, Dogliani, Ovada, Gavi i Ruchè di Castagnole Monferrato, amb vinyes de Moscato Bianco, Cortese, Grignolino.
5. L’Astigiano, important zona escumosa amb el Moscato bianco, que inclou també la DOC Loazzolo famosa pel Moscato de panses.
6. A la zona del Tortonese entre d’altres a Cortese i Barbera, assenyalem el blanc autòcton Timorasso.
7. El riu Tanaro divideix dues de les més importants zones vinícoles de la regió: a l’esquerra del riu la DOCG Roero amb les vinyes Nebbiolo, Barbera i Arneis
8. a la dreta la Langa, amb la DOCG Barolo, Barbaresco (Nebbiolo, però també Ruché, Barbera i Dolcetto) i Dogliani (Dolcetto).

Hem fet visites i tastos als següents cellers:

CONTERNO
Giacomo Conterno és un productor de vins italià de la regió de Piemont en el districte de Langhe. Des d’un celler situat a Monforte d’Alba, la Barolo i Barberà els vins estan elaborats per mètodes tradicionals i són àmpliament considerats entre els millors produïts a la zona de Barolo.

Barolo reserva DOCG Monfortino

Mentre la reserva Barolo Monfortino només es produeix en els anys excepcionals, a l’igual que Barolo Cascina que tampoc es fa cada any, exemplificada per la collita 2002 difícil de pluja i calamarsa, cosa que va permetre només una petita quantitat de raïm acceptable, fer Monfortino, però no Cascina.

El raïm Nebbiolo i Barberà prové d’una vinya de 16 hectàrees de Cascina a Serralunga d’Alba, finca propietat de Giacomo Conterno.

Des del 2009 els vins són de noves adquisicions de 3 hectàrees de Cerretta vinya acompanyada amb 2 hectàrees de Nebbiolo i 1 hectàrees de Barberà, amb la Nebbiolo classificat com Langhe Nebbiolo.

Barbera d’Alba DOC Cascina

Envellits 2 anys en botti (bóta de grans tradicionals). La producció és de 160 a 190 hl.

Barolo DOCG Cascina

El vi solament es fa en anyades satisfactòries, macerades amb les pells durant 3-4 setmanes a temperatura controlada per sota de 30° C i de posteriors 4 anys en bótes. La producció és d’aproximadament 160 hl.

Barolo riserva DOCG Monfortino

El vi solament es fa en anyades excepcionals, macerades amb les pells fins a cinc setmanes amb cap control de temperatura i de 7 anys en bótes. La producció és de 52 hl.

CANTINO RINALDI
Francesco Rinaldi conrea el turó més famós a la zona de Cannubi Barolo, on el sòl Helveciense i Tortoniense, típic de la zona, forja en el el raïm Nebbiolo característiques úniques que es troben només en aquest tros de terra que sembla unir totes les àrees de producció al celler històric.

I d’aquell celler original, va ser continuat pels descendents, amb ampliacions en els anys 60, per Luciano i Michael, fills de Francesco Rinaldi. Al treball de tradició al celler, s’hi va incorporar fer-ho de manera equilibrada amb la tecnologia per optimitzar el treball i conservar les característiques del vi. La concepció d’un celler modern es barreja amb el gust antic, feta pels departaments de trituració i fermentació

La Cantina Francesco Rinaldi, gràcies a la seva història i la seva professionalitat, ofereix als entusiastes diferents vins que representen les subtils diferències en els jardins de la regió de Barolo. La Cannubi Barolo Cru i el Cru Barolo Brunate Barolo, Barberà d’Alba, Dolcetto i Dolcetto Roussot, Nebbiolo d’Alba, Barbaresco (vinificat en soterrani) representen el Langhe. A ells se sumen la Gavi, Grignolino d’Asti i grapa.

Un celler on es pot sentir la passió d’una família, centrat en la millora de la terra de Barolo. La zona d’embotellament i magatzem són a l’Alba

PAOLO SCAVINO
Paolo Scavino és un celler històric a la regió de Barolo. Va ser fundat el 1921 a Castiglione Falletto per Lorenzo Scavino i el seu fill Paolo. L’agricultura sempre ha estat una tradició familiar i la seva passió.

Enrico Scavino juntament amb les seves filles Enrica i Elisa, són la quarta generació, d’una família amb arrels. Va començar a treballar a temps complet al celler el 1951 quan tenia 10 anys. Un jove enòleg que va heretar la passió i devoció per la terra on pertany. A través de més de 60 anys d’experiència la seva atenció s’ha invertit en l’important cru de Nebbiolo i mostra la singularitat de cada territori.

La seva obra està inspirada en l’amor i el respecte que tenen pel seu territori amb la màxima puresa d’expressió, de complexitat i elegància pels seus vins de tres raïms locals Dolcetto, Barberà i Nebbiolo.

Paolo Scavino posseeix 23 hectàrees en l’àrea Barolo i produeix 19 Barolo històrics crus situats al Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Serralunga d’Alba, Verduno i Roddi.

La família de Scavino es distingeix des del començament per la seva cura escrupolós de les vinyes i la passió pel “terroir”. Les seves creences fonamentals són la supremacia de la viticultura per sobre l’Enologia, per tant, l’enfocament és la cura de les vinyes per fer créixer raïm sa i madur. Es cerca intervenció mínima i vinícola, per conservar la diversitat natural del terrer.

VIETTI
La història del celler Vietti traça les seves arrels al segle XIX. A partir de principis del segle XX, el nom Vietti convertit en un celler ofereix vins en ampolla.

El patriarca Mario Vietti, a partir de 1919 va fer els primers vins Vietti, venent la majoria de la producció a Itàlia. El seu èxit més important va ser transformar la granja familiar, de molts camps, en un negoci de viticultura i vinícola.

El 1952, Alfredo Currado (marit de Luciana Vietti) continuà produint vins d’alta qualitat de les seves pròpies vinyes i comprar raïm. Celler Vietti va créixer a un dels productors més alt nivell al Piemont i va ser un dels primers cellers en exportar els seus productes al mercat USA.

Alfredo va ser un dels primers a seleccionar i vinificar raïm de finques (com Brunate, Rocche i Villero). Això era un concepte radical en el seu moment, però avui pràcticament cada viticultor fa vins de Barolo i Barbaresco oferint vins de “finca” o “cru”.

Alfredo és també anomenat el “pare d’Arneis” ja que als voltants del 1967 va invertir molt de temps a redescobrir i comprendre aquesta varietat gairebé perduda. Avui Arneis és el vi blanc més famós de la zona Roero, al nord de Barolo.