Tastos al Celler de l’Àspic 2017

28 d’abril, sopar amb Sara Pérez i vins de VENUS “LA UNIVERSAL”.

Comencem el divendres dia 28 d’abril, com sempre, a 2/4 de 9 del vespre amb la presencia de Sara Pérez, ben coneguda per tothom i que versarà sobre el projecte conjunt, d’ella i René Barbier (quarta generació)a una parcel·la abandonada de vinya vella de coster, envoltada d’alzines, anomenada Els Bellvisos. Es va rehabilitar per a plantejar un vi en equilibri amb l’entorn, amb un projecte ecològic i sostenible. Els vins de VENUS “la Universal” és el resultat any rere any, de la recerca de la bellesa. Un intent d’interpretar la feminitat, la Terra, a través d’una ampolla de vi: Carinyena, Garnatxa i Sirà, misteri i seducció, discurs i opulència, calma, paciencia i passió.
Un vi envolvent i sucós eminentment pensat per la gastronomia, especialment per la cuina tradicional mediterrània.

29 d’abril, dinar amb Sandra Doix i vins de MAS DOIX.

Serà el primer dia de la Fira del Vi de Falset 2017 i gaudirem dels vins de Mas Doix de Poboleda amb ressenyes de Sandra Doix. L’elegància i la complexitat, la forta personalitat, les seves vinyes centenàries, la producció molt limitada, en definitiva un vi amb distintiu. Les vinyes del Doix, estan situades en costers de llicorella entre 350 i 500 metres sobre el nivell del mar. Els raïms provenen de vinyes centenàries de garnatxa i carinyena plantades cap a 1902. La propietat presenta el propi Doix carinyena (55%) i de garnatxa (45%), Salanques de vinyes velles de garnatxa (65%) i carinyena (25%) i vinyes joves de sirà (10%),Les Crestes de vinyes joves de 20 anys de garnatxa (80%), carinyena vella (10%) i sirà (10%) també el 1902, 100 % Carinyena.

29 d’abril, sopar amb Ricard Rofes i vins de CELLERS D’SCALA DEI.

Un bon amic del Celler de l’Àspic i conegut pels habituals dels nostres cicles de tastos anuals. Un enòleg innovador a cura dels cellers, des de l’any 2007, aquest prioratí, fill de la Torre de Fontaubella, és el responsable enològic de Cellers d’Scala Dei, el primer celler que va embotellar vins en origen al Priorat el 1974, és a dir, fa quaranta tres anys justos. En els últims anys, Ricard Rofes ha introduït importants canvis en la manera de vinificar. Uns canvis que, en certa mesura, representen la recuperació de mètodes d’elaboració que, històricament, havien estat tradicionals al Priorat.

30 d’abril, dinar amb Marta Rovira i vins de MAS D’EN GIL.

Marta Rovira és una de les filles de Pere Rovira, fundador i ànima de Mas d’en Gil, a Bellmunt del Priorat. Procedents del Penedès, la família Rovira Carbonell ha reconvertit l’antiga Masia Barril (autèntics pioners dels setanta), sent ella una de les cares visibles del projecte des del 1998. Als seus prestigiosos vins negres i blancs, hi sumen també elaboracions “antropològiques” com els vins dolços i els vinagres.
L’entrada a Mas d’en Gil commou. Pocs metres després de deixar la carretera, s’obre a la vista l’amplitud d’una finca que és l’essència del Priorat. Terrasses de vinya, llenços d’avellaners, rengles d’oliveres: l’estètica guarda un ordre senzill i ple d’un sentit invisible i palpable. El camí va carenant cap a la casa, que s’albira al fons, defensada per siluetes muntanyoses. Hi ha una sensació d’altura i claredat i els vents transporten olors de sotabosc, fonoll, fusta i pedra.
La terra inspira l’organització de Mas d’en Gil. Els diferents terroirs, orientacions i microclimes determinen els cultius, les funcions i els edificis que s’hi han anat construïnt. Hi ha una voluntat d’aprofitament i respecte, i un pacte tàcit i ardu amb la natura: cuidar i escoltar la terra. Així ha estat i així és, avui amb l’energia nova que aporta la integració de l’agricultura biodinàmica.

1 de maig, dinar amb Alfredo Arribas i els seus vins del Clos del Portal.

Últim dia de la Fira del Vi de Falset 2017 i dempeus Alfredo Arribas del Clos del Portal on centra el seu treball des de 2001. La finca situada entre el Lloar i Bellmunt, ascendeix des de la vall del riu Siurana cap els contraforts de la serra de Montsant. Els vins de finca han aconseguit destacar com un clar exponent de l’última generació de priorats, darrere de l’elegància i subtilesa. Elaborats amb meticulós perfeccionisme interpreten un terroir extrem, de sòls i clima austers, mostrant el camí del futur enològic de la zona. Les seves etiquetes són Trossos, tros blanc 2010, 100% de garnatxa blanca; Trossos, tros negre 2010, 100% de garnatxa; Trossos sants 2011, 90% de garnatxa blanca i 10 % de garnatxa gris; Trossos Vells 2011, amb 80% de carinyena, 10 % de garnatxa i 10% de sirà; Negre de negres 2010 amb un assemblatge de garnatxa, carinyena, cabernet, sirà… La gamma Gotes, des del 2008, una familia Gotes del Priorat, de vins destinats a captar i realçar la frescor d’aquestes terres en una reinterpretació dels vins clàssics dels anys 70.
1 de maig, sopar amb Michael Wöhr i els vins d’Egon Müller.

Michael Wohr és Vins Alemanys S.L. una empresa fundada l’any 2001 amb dos 2 socis Josep Roca Fontané i Fritz Michael Wöhr amb l’objectiu d’importar i distribuir a la península els millors productors alemanys i els seus vins, especialment de la varietat Riesling.
El primer llistat era de 15 referències de 4 productors. V.A. ha aconseguit durant els últims 10 anys la distribució estatal de tots els productors desitjats sense excepció.
Actualment V.A. importa 18 productors en exclusiva de 5 denominacions diferents, que estan considerades com el nucli històric de la viticultura alemanya.

Egon Müller és una firma legendària, situada al sud de la regió vinícola Mosel-Saar-Ruwer, zona de pendents i sòls pedregosos de pissarra on es conrea el raïm blanc riesling. El celler es troba en un casalici als peus del turó Scharzhofberg, on creix una de les vinyes de més anomenada d’Alemanya. Egon Müller elabora exclusivament riesling.

5 de maig, sopar amb Lluís Prats i caves Gramona.

El tast será dirigit per Lluís Prats, director comercial i sommelier de Caves Gramona, difusor de la filosofia, valors i conviccions de la marca.
Caves Gramona és una de les grans referències mundials a nivell de cava, amb una llarga història familiar al darrera que s’inicià fa més de 125 anys, el 1881 a Sant Sadurní d’Anoia amb la creació del Celler Batlle. Actualment és la 5a generació familiar la que duu les regnes de Caves Gramona, la mateixa que va donar un cop de timó a l’empresa el 2001 amb la construcció del futurista i nou Celler Batlle, literalment enterrat a la muntanya. Al llarg dels anys, però, no s’ha perdut en cap moment la filosofia amb que van nèixer i crèixer: aprofitar al màxim el terreny i l’experiència en el Mètode Tradicional o “Champenois” per aconseguir les llargues criançes que donen lloc als Grans Caves.

19 de maig, sopar amb Ester Nin i Salvador Batlle amb els vins Nin i Ortiz – Cosmic Vinyaters.

Celler família Nin Ortiz, priorat de Porrera.
“Som vitivinicultors, treballem amb l’agricultura Biodinàmica en totes les vinyes i cuidem l’entorn on vivim. No comprem raïm, per que pensem que es la manera de garantir la qualitat Biodinàmica. Fem vins que expressant el terroir, el clima, i naturals (amb quantitats baixes de so2), per això treballem així, fem vins d’anyada: Salut!”

Còsmic Vinyaters
“És una filosofia de cuidar vinyes i fer vi basada en els valors de la confiança en el que sentim, la valentia en el que som, la passió en el que fem, l’essència en el buscar, la paciència en el trobar, amb gratitud en el rebre per a ser més lliures d’esperit i més conscients en el nostre camí creatiu, com a pagesos i vinaters que som.
La mirada de Còsmic es centra en dos paisatges molt diferents de la geografia catalana, però molt nostres: Agullana (Alt Empordà) on donem culte a les varietats autòctones empordaneses i la serra del Montmell (Baix Penedès) on cultivem les varietats forànies més ben adaptades al nostre terrer.”