Carta d’estiu 2017: Mesclum d’herbes i flors del Pàmies amb figues i encenalls de foie

GENERALITATS SOBRE LES FIGUES

Les figues i en contra del que pensem (generalment) no són fruites sinó flors invertides i floreixen de manera molt diferent en d’altres arbres fruiters com el préssec o les cireres.

Les seves flors creixen dins d’una beina en forma de pera que madura fins a esdevenir el que coneixem com figues.
De fet cada figa, en el seu interior conté moltes flors i cada una d’elles produeix un únic fruit anomenat aqueni. Aquests fruits són molt petits i contenen una llavor. Precisament són els aquenis els que provoquen a les figues de la seva textura cruixent.

Les figues no podrien prosperar sense les vespes, fonamentals per a la seva pol·linització. La mascle hostatja en el seu interior ous de vespes. Per poder-hi entrar (a la figa mascle, una variant que no és menja), la vespa trenca les ales i les seves cries neixen també sense ales i la seva única funció és reproduir-se fins a aconseguir fer un túnel per sortir a l’exterior i traslladar les llavors de la figa en un altre indret. A vegades, la vespa es confon i s’introdueix en una figa femella, perd les ales igualment, però mor sense deixar ous, ja que la figa femella no disposa d’estructura de reproducció.

Quan arriben a la nostra taula, en forma del plat de la carta d’estiu 2017 “Mesclum d’herbes i flors del Pàmies, amb figues i encenalls de foie” la vespa interior ja s’ha descompost a causa d’uns enzims que desprèn la figa i que descompon el seu cos transformant-la en proteïna. Res a veure doncs el cruixent de la figa amb les vespes!

De ben segur que us mirareu les figues d’una altra manera!

Bon profit!