Tastos de vins 2019

Estem a les portes del ja tradicional cicle de tastos de vins al Celler de l’Àspic i que coincideix amb la festa major de la fira del vi de Falset. Com cada any hem cercat cellers i autors d’interès per tal que ens expliquin el seu bon fer; aquesta és la proposta que esperem us agradi i podem comentar en el seu decurs:

 

30 D’ABRIL SOPAR amb Pepe Raventós, de Raventós i Blanc a Can Sumoi

Dinàmic, enèrgic i amant del món del vi i la viticultura, Pepe Raventós es va incorporar a Raventós i Blanc l’any 2001, però la seva vinculació al món del cava es remunta a quan era petit i passava els estius veremant a Sant Sadurní, on han viscut vint-i-una generacions de la seva família, des de finals del segle XV.

La seva vida ha estat marcada pels treballs socials, però sobretot pel vi. Des de molt jove va compartir hores de treball al camp a Saint Emilion, aprenent a elaborar negres. Va adquirir experiència en l’elaboració de vins treballant amb Didier Dagueneau a Pouilly-Fumé, al Loira; Nicolas Chiquet a Dizy, a la Xampanya, i Jean-Patrick Merignac a Saint Philippe d’Aiguilhe, a Bordeus.

Apassionat de la natura, dels animals i de la granja, busca l’excel·lència en tot el que fa. Home de grans conviccions, lluitador i somiador, el seu dia a dia adquireix sentit perquè sap que està treballant per a les generacions futures. 

Aquesta finca existeix des de 1645. Consta d’una edificació principal amb tres masies de finals del segle XVIII on antigament es feia vi. En aquest lloc Pepe Raventós, comença una nova etapa per a la familia. Pepe torna als seus orígens per continuar amb una labor de generacions. I aconsegueix abanderar un projecte encimentat en el respecte pel medi ambient, les vinificacions naturals i la biodinàmica.

         

 

 

 

3 DE MAIG SOPAR amb Ficària Vins.

Són una empresa familiar dedicada bàsicament a l’elaboració de vins de qualitat. Vins que neixen del coneixement de les seves vinyes i de les emocions i sensacions que aquestes els transmeten. Vins amb ànima, capaços de fer-nos sentir aquestes emocions a través de la seva personalitat i identitat.

Elaborats tots ells amb la varietat garnatxa. Diferents caràcters d’un mateix indret i una mateixa varietat.

Totes les finques estan situades al terme de la Figuera. Les treballen intentant respectar al màxim el seu equilibri i la seva biodiversitat i per això segueixen criteris d’agricultura ecològica i biodinàmica.

La seva varietat principal és la garnatxa negra, una varietat elegant i amb caràcter que a la Figuera dóna una de les seves millors versions.

 

 

 

4 DE MAIG DINAR amb L’Infernal

La visió del Ródano al Priorat

El trio Infernal el forman tres consolidats viticultors francesos, líders respectius en les diferents zones on elaboren: Peter Fischer a Aix en Provence, Laurent Combier a Crozes-Hermitage i Jean Michel Gerin a Côte Rôtie.

Des dels seus inicis en el Priorat sempre han volgut elaborar vins frescs i que no necesitin molt de temps per deixar-se beure.

Un altre paràmetre important pel el trio ha estat el respecte a la identitat de la comarca. Els vins guanyen complexitat any rera any i poc a poc es van consolidant en la punta de llança dels viticultors prioratins.

La història del celler l’INFERNAL comença fa més de 15 anys quan van començar a vinificar al Priorat. Actualment és un projecte sòlid i consolidad, amb celler propi i 8 hectàrees de vinya en costers.

La experiència catalana de Combier, Fischer i Gerin els ha portat a observar i interpretar el “terroir” del Priorat. Per aquest motiu han creat una nova línia de Vins Priorat: l’infernal. I és que el tres diuen que «són las parcel·les que tenim a Torroja les que ens han acabat per mostrar com són els vins que hem de fer al Priorat».

 

 

 

4 DE MAIG SOPAR amb Celler cal Plà

Collites velles I noves de Mas d’En Compte i Planots

Celler Cal Pla, situat al nucli urbà de Porrera, va ser fundat el 1814, moment en què el Priorat va viure una gran transformació vitivinícola. Fins a set generacions dedicades al treball de les vinyes i l’elaboració de vins que han deixat un extraordinari celler antic i vinyes de fins a cent anys.

La fundación de Cal Pla es remet a 1814, moment en el qual el Priorat va patir una de las múltiples variacions vitivinícoles que ha tingut al llarg de la seva història. Més de 7 generacions dedicades a la viña culminen el 1997 quan Joan Sangenís decideix embotellar una petita part de la seva producció.

Des d’aquest fet, aquesta petita bodega familiar ha aconseguit situar-se entre una de les millor valorades en el Priorat.

 

 

 

 

5 DE MAIG DINAR amb Merixell Pallejà

Nous vins i nous projectes

Meritxell Pallejà elabora els seus vins sota criteris biodinàmics, i és que la lluna juga un paper molt important per a aquesta dona de forta personalitat afincada a Gratallops. Costa trobar al Priorat bons vins a preus mòdicos, i el seu Nita és saborós i ric en aromes, a la vegada que fidel al seu “terroir” per la seva aportació mineral. I això és només el principi.

Seguint la tradició familiar, Meritxell Pallejà s’inicia en el món de la viticultura amb estudis d’enologia i col·laboracions en cellers tant de la zona (Vilella de la Cartoixa, la Cooperativa Agrícola de Capçanes i Álvaro Palacios) com del Napa Valley o de la Borgoña francesa (en aquesta última, en una bodega biodinàmica, una línía que marcarà el seu treball personal).

NITA és el seu primer vi (presentat el 2004 amb el nom de la casa de la seva àvia de Falset, Cal Nita) i l’inici d’un projecte personal biodinàmic que té en compte el calendari lunar tant en el procés d’elaboració com a l’hora de recomanar el moment ideal per consumir-lo.

El calendari lunar mostra la relació entre les diferents activitats, com la verema, el trasbals, la posada en ampolla o, fins i tot, el tast y degustació del vi, i les diferents posicions de la lluna, els planetes, les constel·lacions i els signes del zodiac.

Així, es pot saber en quins moments els líquids tenen una major o menor activitat (luna ascendent o descendent) o de quina manera es veu afectada la vitalitat general de la planta el que se traduirà en canvis de color, potenciació d’aromes, sabors i propietats.

Per exemple, el vi desenvoluparà millor les seves virtuts florals i afruitades si el consumim en dies “flor” o “fruita” del calendari lunar, precisament quan la Meritxell ens recomana obrir el seu Nita.