El solstici d’hivern

La raó dels solsticis (i de les estacions) és la inclinació de la Terra respecte al Sol de 23,5 graus, com a conseqüència rebem una quantitat desigual de llum solar, durant un any, mentre orbitem al voltant de la nostra estrella.

Aquesta situació gastronòmica ha comportat que en les diferents cultures Pèrsia, Japó, Lapònia, Pakistan,  Xina, Mali, Irlanda, Escòcia, Països Nòrdics, Índia, etc. tingui una commemoració variada; a casa nostra el solstici d’hivern (enguany el 22 de desembre) es va veure eclipsat pels Nadals, segons designis de l’emperador Constantí (272-337) i l’església cristiana cap a l’any 325.

A Roma, el solstici, la festa còsmica, coincidia amb un homenatge al Sol “Deus Sol Invictus” i la “Saturnalia”, el cristianisme, expert en reciclar antics cultes pagans hi va col·locar la Nativitat i els suposats presents dels mags d’Orient van donar origen a la festivitat dels Reis. Com a colofó van fer coincidir els sants Joan Evangelista i Joan Baptista al solstici d’estiu i al d’hivern respectivamnet.

Així doncs, la celebració del naixement de la llum, de la derrota de les tenebres per la claredat i l’oportunitat per començar de nou i millor, ha derivat en les jornades actuals.

A Falset, i altres indrets rurals, comença l’any agrícola, així les festivitats de Santa Bàrbara (protegeix del temps i de les bruixes), Sant Nicolau, Santa Llúcia, nadales, pessebres, Tió, Rifa, Nadal, Innocents, Home dels Nassos, Cap d’Any, Reis, Setmana dels Barbuts (Sant Pau, Maür i Antoni) la més freda de l’any segons tradició, etc. assenyalen les festes. 

Unes festes que al Celler de l’Àspic aprofitem per, i com antigament, renovar-nos, descansar i pensar en la propera carta d’hivern que ja estem preparant ajustant productes de temporada i caçant tot el rebombori de plats que integren el seu llistat.

Tornarem aviat per oferir-vos novetats culinàries, gastronomia pròpia i tradicional passada pel nostre sedàs després d’un merescut descans.

Que provin molt les festes i que entreu al 2020 de la manera més feliç possible!